Ziet mijn muur er hierin groot uit? Hoe u de juiste maat wanddecoratie kiest

Je hebt lang genoeg naar blinde muren gekeken en hebt de beslissing genomen om je huis te voorzien van kleur, herinneringen en persoonlijkheid (of alle drie) met zorgvuldig gekozen kunstwerken. Maar voor welke maat moet je gaan? Is groter beter? Is minder meer? En hoe weet je welk formaat het beste werkt op welke muur? Hier nemen we enkele aspecten door waar u over na moet denken voordat u een beslissing neemt.

 

De Kamer

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het eerste waar u rekening mee moet houden, is de grootte van uw kamer. Het decoreren van een grote open ruimte is heel anders dan werken met een kleine, gezellige ruimte, en dit kan een doorslaggevende factor zijn in de grootte van de print waar je voor gaat.

Als de kamer groot is, dan durf je groot te worden met een statement piece. Dit advies is des te meer geldig als de kamer niet al te vol met meubels is - een groot kunstwerk kan een ruimte echt vullen en het gevoel meer afmaken.

Met een kleinere kamer is groot niet per se een slecht idee, maar je moet goed nadenken over wat je wilt bereiken - de juiste afbeelding en kleuren kunnen de kamer groter of zelfs gezelliger maken, de keuze is aan jou.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

Plafondhoogte is ook een belangrijke overweging. Heb je hoge plafonds, wil je dit dan benadrukken met een hoog stuk? Of misschien kiest u liever voor een landschapsoriëntatie die de aandacht naar beneden haalt om een gezelliger gevoel te creëren.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

De muur zelf

Dus je hebt vastgesteld aan welke muur je een kunstwerk wilt hangen. Maar hoe weet je wat het beste werkt op die specifieke muur?

De twee belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden, zijn de werkelijke afmetingen van de muur en de oriëntatie ervan. Is het een hoge, smalle muur? In dit geval kan een kunstwerk met een vergelijkbare vorm heel goed werken. Of zelfs een galeriewand (zie verder hieronder) die speelt op en versterkt het verticale element.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

Of misschien is het een brede, horizontale ruimte, boven een meubelstuk zoals een bank of een dressoir? In dit geval vult een landschapsgericht stuk de ruimte het beste. Als alternatief kan een reeks coördinerende stukken, of zelfs een horizontale galeriewand, een goed gebruik van de ruimte zijn.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

‘One and done’, een serie of een galeriewand?

De beslissing om voor één grote afbeelding, een reeks kleinere of een echte galeriewand te kiezen, is natuurlijk een persoonlijke beslissing en kan afhangen van uw doel voor die ruimte in uw huis.

Eén grote statement-print heeft het voordeel dat het een gevoel van rust en netheid geeft, en is ook (laten we eerlijk zijn) gemakkelijker. Zoek gewoon de juiste foto, afbeelding of quote en laat een grote afdruk een echt gesprek zijn.

 Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

Een samenhangende reeks kleinere prints is een andere leuke manier om een ruimte te versieren. De afbeeldingen kunnen een thema hebben op kleur of onderwerp en, afhankelijk van de grootte en vorm van uw muur, kunnen worden gerangschikt zoals u dat wilt, b.v. horizontaal, verticaal uitgelijnd of in een raster naast elkaar. Zorg ervoor dat je ze zo ophangt dat ze aanvoelen als verbonden stukken, dus niet te ver uit elkaar.

Bij het ophangen van een uitgelijnde serie is nauwkeurigheid natuurlijk erg belangrijk, dus neem de tijd bij het meten van het boren om er zeker van te zijn dat het eindresultaat perfect voor het oog is.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

 Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

Galerijwanden zijn een leuke manier om een grote ruimte te vullen, en u kunt verschillende soorten afbeeldingen (bijv. foto's, citaten, illustraties), soorten lijsten en zelfs andere decoratieve items combineren om een werkelijk uniek ensemble te creëren. U kunt vasthouden aan een gemeenschappelijk kleurenpalet of zo creatief zijn als u wilt. Een voordeel van deze aanpak is dat het ook kan groeien naarmate u meer stukken wilt toevoegen.

Hoewel absolute nauwkeurigheid hier iets minder belangrijk is, wil je er bij een serie afdrukken toch zeker van zijn dat de algehele galerij goed gestructureerd is. Als u op internet surft voor compositie-ideeën, kunt u een goede start maken - en u kunt zelfs enkele gratis sjablonen voor galeriewanden vinden - en van daaruit kunt u de tijd nemen om een lay-out te kiezen die bij u past.

Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art Does my wall look big in this? How to choose the right size wall art

De juiste hoogte krijgen

Wanneer u bedenkt hoe hoog u uw kunstwerk moet ophangen, overweeg dan hoe u de betreffende ruimte doorgaans gebruikt. Zit of sta je meestal? Hang uw kunstwerk bijvoorbeeld in een gang of keuken waar u normaal gesproken zult staan, zodat het midden zich ongeveer op ooghoogte bevindt. Maar we hebben allemaal verschillende hoogtes, toch? Ja. Maar aangezien we niet iedereen kunnen plezieren, is het midden op ongeveer 1,6 meter van de grond meestal een goed compromis.

Wanneer u kunstwerken ophangt in een kamer waar u gewoonlijk zit, bijv. in de woonkamer of op kantoor, hang de stukken misschien wat lager. Dit geldt ook voor kinderkamers, waar het te hoog ophangen van kunstwerken kan betekenen dat het zelfs niet binnen hun gezichtsveld valt.

Als de ruimte zich boven een meubelstuk bevindt, zorg er dan voor dat het kunstwerk minimaal 15-30 cm boven de rand van het meubel hangt.

Hoewel er geen regels zijn, kan het kiezen van de juiste grootte en het juiste formaat van illustraties een kamer echt verbeteren, dus neem de tijd om na te denken over wat het beste resultaat oplevert en laat je foto's of afbeelding zien.

Ben je klaar om je huis tot leven te brengen?
Creëer uw eigen kunstwerk in slechts een paar klikken in onze drukkerij.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd