Hoe u betere foto's maakt - 5 tips om te verbeteren

De beroemde Amerikaanse fotograaf Chase Jarvis zei: "De beste camera is degene die bij je is". En met de hogere specificaties van de smartphonecamera waar de meeste fotografen ooit van hadden kunnen dromen, bieden de ‘camera's’ die we bij ons dragen een enorm potentieel om verbluffende foto's te maken.

Dus waarom zijn we vaak teleurgesteld als we door de tientallen foto's kijken die we maken tijdens familie-evenementen, op vakantie of in ons dagelijks leven? Honderden foto's en toch heel weinig - of geen - die we met trots aan onze muur hangen.

Het hoeft niet zo te zijn! Met een paar tips (en zoveel mogelijk oefening!), Kunt u ook foto's maken die het waard zijn om af te drukken en weer te geven. Hier zijn vijf punten om in gedachten te houden.

 

Gebruik de ‘regel van derden’

Hoewel ‘er zijn geen regels in fotografie’, zul je zien dat veel van hen de ‘regel van derden’ volgen als je naar foto's kijkt die echt ‘werken’. Om dit concept te begrijpen, kunt u uw lijst in drie gelijke delen verdelen, zowel horizontaal als verticaal, om een raster van negen dozen te krijgen.

Door opzettelijk het belangrijkste element van je foto (of dat nu een persoon, dier, gebouw, berg, bloem enz.) Is, op een van die verticale lijnen te plaatsen, kun je met slechts één opname meer van een verhaal vertellen. Aangezien westerse culturen van links naar rechts lezen, is het plaatsen van het onderwerp op de rechter verticale lijn het meest gebruikelijk, omdat we de neiging hebben om eerst de ruimte vóór het onderwerp te scannen.

How to take better photos – 5 tips to up your game

TIP: Terwijl u deze techniek uitprobeert, kunt u de rasterlijnen op de camera van uw telefoon inschakelen, zodat u kunt zien of u uw foto het beste in beeld brengt.

Zoek naar symmetrie

In een drukke en soms gekke wereld vinden onze hersenen het leuk om dingen te vinden die netjes en geordend zijn. En zodra je begint te kijken, zie je overal om ons heen voorbeelden van symmetrie (of in ieder geval bijna symmetrie).

Symmetrie kan zowel indrukwekkend als intrigerend zijn, dus heb er plezier mee en geniet van het maken van enkele ‘gemakkelijke’ maar opvallende foto's.

How to take better photos – 5 tips to up your game

 

Omarm de negatieve ruimte

Soms is minder meer. En dit kan zeker het geval zijn als je de kijker echt naar het onderwerp van de foto wilt trekken. ‘Negatieve ruimte’, ook wel ‘witruimte’ genoemd, is letterlijk slechts de ruimte rond of tussen objecten op uw foto en kan een gevoel van rust geven.

Het kan een beetje moed vergen om wat lijkt op zoveel lege ruimte in je foto te durven laten, maar met een beetje oefening zul je beginnen te zien hoe het loont.

 How to take better photos – 5 tips to up your game

Profiteer van natuurlijk licht

Natuurlijk licht is de beste vriend van een fotograaf. En als je leert hoe je kunt profiteren van natuurlijk licht en jezelf goed kunt positioneren, heb je een veel betere kans om geweldige foto's te maken.

In plaats van te proberen foto's te 'forceren' en uw onderwerpen opzettelijk te verplaatsen zodat ze goed gepositioneerd zijn, houdt u hier gewoon rekening mee, zodat u klaar bent om die perfecte foto's te maken wanneer de tijd en het moment daar rijp voor zijn.

 How to take better photos – 5 tips to up your game

Wees niet bang om te bewerken

Hoewel je de authenticiteit van je foto's niet wilt wegnemen, is het verbazingwekkend hoe sommige snelle bewerkingen - zelfs als je de bewerkingstool op je telefoon gebruikt - een goede foto in iets heel speciaals kunnen veranderen.

Bedenk voordat u met de kwaliteit van de foto gaat spelen of u de foto wel of niet wilt bijsnijden. Misschien kan een kleine uitsnede een belangrijk element naar een meer prominente plaats brengen, waardoor u het verhaal van de foto kunt vertellen.

Als het gaat om het uiterlijk van de foto zelf, hoeft u niet gewoon een filter toe te voegen ... tenzij u wilt dat uw foto's eruitzien als die van anderen.

Enkele van de meest voorkomende elementen die u mogelijk wilt aanpassen, zijn:

Blootstelling: Dit verwijst naar de hoeveelheid licht die werd gebruikt toen de foto werd gemaakt. Te weinig licht en de foto wordt donker of onderbelicht; te veel licht, en de foto wordt overbelicht. U kunt dit een beetje aanpassen met uw fotobewerkingstool / in uw app, maar verwacht geen grote correcties aan te brengen. Het is beter om op te letten hoeveel licht er is als je de foto maakt.

Contrast: Dit verwijst naar het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van de foto. Als u het contrast verhoogt, worden de lichte gebieden lichter en de donkere gebieden donkerder - hierdoor kan de foto energieker en gedefinieerd aanvoelen. Als je het contrast verkleint, wordt het verschil tussen de lichte en donkere tinten kleiner, wat een meer vintage of ingetogen gevoel kan geven.

Helderheid: Deze regeling verandert alle kleuren uniform, van extreem licht (wit) naar extreem donker (zwart). U kunt het gebruiken om het algemene beeld lichter of donkerder te maken, niet om bepaalde gebieden lichter of donkerder te maken.

Verzadiging: Dit verwijst naar de intensiteit van alle kleuren op de foto. Soms kan een kleine boost een foto levendiger maken, maar gebruik het spaarzaam - te veel en het ziet er overdreven uit, vooral als er mensen op de foto staan.

Schaduwen / hooglichten: ‘Shadows’ past de details in de donkere delen van uw foto's aan, terwijl ‘Highlights’ de details in de helderdere delen aanpassen.

Met al deze instellingen moet u ermee spelen om een resultaat te bereiken dat voor u werkt.

How to take better photos – 5 tips to up your game

 

Zoals met de meeste dingen, hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. Dus probeer een paar van deze technieken uit en kijk of je foto's kunt maken die je met trots kunt printen en aan je muur kunt hangen! 

Heeft u al een aantal afbeeldingen die u aan uw muur wilt laten zien? Maak in onze drukkerij in een paar klikken uw eigen kunstwerk.

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd